Kategórie: , |Prečítané za 11 min|2179 slov|

„Bohatstvo je to čo ušetríte, nie to čo miniete.“

Cieľ: Pochopiť potrebu šetrenia. Osobné vytváranie záloh pre ťažké situácie.

Obsah: Krátkodobé, strednodobé a dlhodobé šetrenie.

1. časť: Príbeh

Nech faraón určí nad celou egyptskou krajinou dozorcov a nech dá v siedmich rokoch prebytku povyberať piatu čiastku! Oni nech v budúcich úrodných rokoch pozbierajú všetko obilie a nech zrno na faraónov rozkaz uskladnia v mestách a nech ho strážia. To obilie bude však ako zásoba pre krajinu na tých sedem rokov hladu, čo nastanú v egyptskej krajine, a krajina nebude hynúť od hladu.

Otázky na diskusiu animátora s účastníkmi:

  1. Aké ponaučenie plynie z tohto príbehu?
  2. Je dôležite si šetriť, odkladať peniaze, ak nastanú ťažké situácie?
  3. Šetria si peniaze vaši rodičia? Akým spôsobom?
  4. Šetrite si peniaze, keď ich dostanete alebo ich hneď miniete?
  5. Máte doma pokladničku? Ak nie, tak si ju môžete počas stretka vyrobiť.

Zvyčajne si už ako deti odkladáme nejaké mince do pokladničky. Je to dobrý základ pre ďalší život. Ako istotu v čase núdze by mal mať každý človek nejakú hotovosť. Je dobré, ak si z každého príjmu odložíme časť na „horšie“ časy. Múdri ľudia pracujúci vo finančníctve hovoria o ideálnom a bezpečnom rozdelení financií v pomere 10 ku 20 ku 30 ku 40. To znamená, že rozdelenie mesačného príjmu rodiny by mohlo zhruba vyzerať takto:

  • 10 % – finančná rezerva, ktorá zostáva na bežnom účte, resp. je okamžite k dispozícii. Ideálne by bolo, keby táto finančná rezerva postupom času vytvorila sumu vo výške trojnásobku mesačného príjmu.
  • 20 % – dlhodobé sporenie – životná poistka, na dôchodok, pre deti.
  • 30 % – splácanie úverov – napr. bývanie, auto, štúdium.
  • 40 % – bežná spotreba, teda pravidelné mesačné náklady domácnosti.

Vôbec sa však neznepokojujte, ak to tak u vás nie je! Mnohé rodiny na Slovensku sú rady, keď dokážu pokryť tých 40 %, ktoré tvoria mesačné výdavky domácnosti. 

 Úloha:

Poraďte Jožkovi, ktorý nevie šetriť. Pozrite sa na jeho mesačné príjmy a výdavky, spočítajte ich. Povedzte, kde robí Jožko chybu. Ako by mohol Jožko ušetriť svoje peniaze a koľko by si mohol Jožko mesačne odložiť do pokladničky?

 

2. časť: Finančné ciele

Pri sporení je dobré mať nejaký cieľ, teda predstavu na čo sporím. Podľa toho, za aký čas chcem svoj cieľ dosiahnuť, si viem naplánovať, koľko treba sporiť. Z časového hľadiska môžeme sporenie rozdeliť na:

  1. Krátkodobé sporenie – do 1 roka (u detí napr. nejaká hračka, v rodine napr. nová chladnička alebo práčka)
  2. Strednodobé sporenie – do 5 rokov (u detí napr. nový bicykel, v rodine napr. nové auto)
  3. Dlhodobé sporenie – viac ako 5 rokov (u detí napr. počítač, v rodine napr. rekonštrukcia domu)

 Úloha:

  1. Na čo by mohla slúžiť v rodine vytvorená finančná rezerva vo výške 3-násobku mesačného príjmu? (choroba, prepustenie z práce, neplánované opravy alebo neočakávaný nákup spotrebičov).
  2. Katka chce na Vianoce kúpiť každému z rodiny darček. Mamke knihu za 10 €, otcovi čiapku so šálom za 15 €, sestre bábiku za 8 € a bratovi futbalovú loptu za 11 €. Počas celého roka sa jej podarilo nasporiť 40 €. Koľko € jej ešte chýba, aby mohla kúpiť všetky darčeky?
  3. Zoraďte od najdrahšieho po najlacnejší predmet na obrázkoch. Ku každému obrázku povedzte, či pôjde o krátkodobé, strednodobé alebo dlhodobé sporenie a povedzte aspoň približnú sumu daného predmetu.

3. časť: Praktické tipy ako ušetriť peniaze

 Úloha:

Rozdelíme účastníkov do 4 skupín a v každej skupinke budú mať za úlohu spraviť na flipchart zaujímavú prezentáciu ako ušetriť peniaze na danú tému. Pripravte rôzne kancelárske potreby, časopisy s obrázkami, letáky z obchodov a pod.

Témy:

  1. Ako ušetriť na jedle?
  2. Ako ušetriť za elektrinu, vodu, plyn, teplo?
  3. Ako ušetriť na oblečení a obuvi?
  4. Ako ušetriť na doprave?

Praktické typy:

  1. Dojedajte: Skôr, než urobíte nový nákup, uistite sa, že ste doma dojedli všetko jedlo, ktoré zostalo. Jednoducho tak zabránite tomu, aby jeho zvyšky končili v koši. Odporúčame plánovať si rodinný jedálny lístok na celý týždeň dopredu.
  2. Používajte Režim lietadlo: A to nie len vtedy, ak niekam letíte. Skúste to počas spánku. Ušetríte batériu a tým aj náklady na elektrinu.
  3. Vyrobte si čistiace prostriedky sami: Čistiace prostriedky môžete ľahko vyrobiť svojpomocne aj doma. Vyhnete sa tak zbytočne predraženým čistiacim prostriedkom, ktoré sú plné chemikálií. Internet ponúka mnoho návodov, ako na to.
  4. Upečte si vlastný chlieb: Dnes sa to dá jednoducho aj doma, stačí si pozrieť recepty. Takýto chlieb je zdravší, lacnejší, dlhšie vydrží a vy aj viete, čo dávate jesť sebe a svojim deťom.
  5. Nakupujte potraviny so značkou supermarketu: Dnes už takmer každý supermarket má svoju vlastnú značku potravín. Tie sú zvyčajne výrazne lacnejšie ako známejšie a prémiové značky. Samotné zloženie týchto výrobkov je však veľmi podobné ak nie totožné a líšia sa len v obaloch.
  6. Predajte veci, ktoré nepoužívate: Ste zberateľ nepotrebných vecí, ktoré sa ale určite zídu? Povedzte tomuto zlozvyku rázne nie a všetky nepotrebné veci predajte.
  7. Nekupujte balenú vodu: Slovensko je veľmi bohatou krajinou, ak hovoríme o zdrojoch vody. V každej z domácností nám tečie kvalitná a chutná voda. Nepotrebujete kupovať balené vody. Zbytočne produkujete plastový odpad a vyhadzujete peniaze von oknom. Ak vám chýbajú bublinky, oplatí sa investovať do Soda Stream-u.
  8. Zoberte si vlastné jedlo so sebou: Plánujete celodenný výlet cez víkend? Vezmite si vlastné občerstvenie a jedlo. Ak máte štvorčlennú rodinu, dokáže ľahko ušetriť nemalé peniaze.
  9. Varte väčšie množstvá jedál na viac dní: Najlepšie urobíte, ak si svoje vlastné jedlo pripravíte na aspoň dva dni dopredu. Ušetríte najmä čas na každodennú, veľakrát únavnú prípravu jedál.
  10. Vypínajte vodu: Nechávate tiecť vodu počas toho, ako si umývate zuby? Prestaňte s tým, naučte sa vodu vypínať a uvidíte, ako vaša spotreba vody klesne a vy začnete šetriť.
  11. Porovnávajte a nakupujte online: Hľadáte konkrétne produkty a služby? Internet dnes šetrí čas a pomôže vám rýchlo urobiť kvalitné porovnanie cien. Pretože len detailným porovnaním získate najlepšiu cenu.
  12. Dobre sa starajte o svoje oblečenie: Vždy si poriadne prezrite etikety na svojom oblečení a perte ho podľa pokynov. Nesprávne pranie vás môže stáť nemalé peniaze, pretože ak si ho zničíte, budete si musieť zaobstarať nové.
  13. Kupujte menej topánok a odevu: Snažte sa vyhnúť impulzívnemu nakupovaniu a vždy si dobre rozmyslite, či ten najnovší módny kúsok do vašej zbierky topánok skutočne potrebujete. Radšej sústreďte svoju pozornosť na udržateľnú módu.
  14. Ak je to možné, prejdite sa: Bývate 10 minút od práce? Namiesto jazdy autom sa prejdite. Prechádzka vám len prospeje.
  15. Pestujte vlastnú zeleninu a ovocie: Máte možnosť pestovať vlastné ovocie, zeleninu alebo bylinky? Stačí trocha starostlivosti a budete sa môcť pýšiť vlastným lahodným ovocím a zeleninou.
  16. Nakupujte použité oblečenie: Návšteva second-handu je dnes navyše trendy. Dokážete v nich naraziť na kúsky, ktoré sú zriedkavé alebo nie sú vôbec opotrebované. No zaplatíte len zlomok pôvodnej ceny.
  17. Oblečenie pre deti vezmite od známych: Viete, že deti rastú rýchlo. Určite máte vo svojom okolí niekoho, koho môžete poprosiť o šaty z jeho ratolestí. Ušetríte životné prostredie, známeho zbavíte už nepotrebných vecí a čo je hlavné, ušetríte.
  18. Kupujte si mesačné lístky: Ak často využívate vo svojom meste verejnú dopravu, zadovážte si mesačný, trojmesačný alebo rovno ročný lístok. V konečnom prepočte sú to oveľa lacnejšie alternatívy a vy výrazne ušetríte, ak nebudete kupovať drahšie jednosmerné lístky.
  19. Zadovážte si auto s nízkou spotrebou: Ak môžete existovať bez Audi A5, BMW M5 alebo Mercedesu G500, ušetríte veľa financií na palive. Automobily ako Škoda Fabia, Ford Fiesta, VW Polo alebo Nissan Micra spotrebúvajú menej ako 5 l paliva na 100 km pri normálnej jazde.
  20. Vyhľadávajte spoločenské akcie, ktoré sú bezplatné: Sú všade. Koncert miestnej kapely, diskusia alebo vernisáž v galérii. Ušetríte peniaze, stretnete nových inšpiratívnych ľudí a ešte sa aj kultúrne vyžijete.

Poznáte alebo využívate nejaké ďalšie praktické typy, ktoré vám pomôžu ušetriť peniaze?

4. časť: Podobenstvo o talentoch

Bude to tak, ako keď sa istý človek chystal na cestu. Zavolal si sluhov a zveril im svoj majetok; jednému dal päť talentov, druhému dva a ďalšiemu jeden, každému podľa jeho schopností a odcestoval. Ten, čo dostal päť talentov, hneď šiel, obchodoval s nimi a získal ďalších päť. Podobne aj ten, čo dostal dva, získal ďalšie dva. Ale ten, čo dostal jeden, šiel, vykopal jamu a peniaze svojho pána ukryl. Po dlhom čase sa pán tých sluhov vrátil a začal s nimi účtovať. Predstúpil ten, čo dostal päť talentov, priniesol ďalších päť talentov a vravel: „Pane, päť talentov si mi odovzdal a hľa, ďalších päť som získal.“ Jeho pán mu povedal: „Správne, dobrý a verný sluha, bol si verný nad málom, ustanovím ťa nad mnohým: vojdi do radosti svojho pána.“ Predstúpil ten, čo dostal dva talenty, a vravel: „Pane, dva talenty si mi odovzdal a hľa, získal som ďalšie dva.“ Jeho pán mu povedal: „Správne, dobrý a verný sluha, bol si verný nad málom, ustanovím ťa nad mnohým: vojdi do radosti svojho pána:“ Predstúpil aj ten, čo dostal jeden talent a hovoril: „Pane, viem, že si tvrdý človek: žneš, kde si nesial, a zbieraš, kde si nerozsýpal. Bál som sa, a preto som išiel a ukryl tvoj talent v zemi. Hľa, tu máš, čo je tvoje.“ Jeho pán mu povedal: „Zlý a lenivý sluha! Vedel si, že žnem, kde som nesial, a zbieram, kde som nerozsýpal? Mal si teda moje peniaze dať peňazomencom a ja by som si bol po návrate vybral, čo je moje aj s úrokmi. Vezmite mu talent a dajte ho tomu, čo má desať talentov. Lebo každému, kto má, ešte sa pridá a bude mať hojne. Ale kto nemá, tomu sa vezme aj to, čo má.  A neužitočného sluhu vyhoďte von do tmy, tam bude plač a škrípanie zubami.“

Čo je talent: 1 talent = 36 kg striebra (dnes by to bolo asi 24 336 €)

Za takúto cenu si kúpite nové celkom dobre auto.

Otázky na diskusiu animátora s účastníkmi:

  1. Aké ponaučenie plynie z tohto príbehu?
  2. Viete o tom, že svoje peniaze môžete zhodnocovať aj v rôznych finančných inštitúciách napr. v banke? Majú vaši rodičia sporiaci účet?

 Úloha:

Doplňte do textu chýbajúce slová: sporiaci, pančuchách, banka, peňazí, sporenie

V minulosti ľudia ušetrené peniaze skladovali v truhliciach, …………………………….., no pred zlodejmi takto uložené peniaze neboli v bezpečí. A tak ľudia začali tieto problémy riešiť rôznymi úschovňami, pokladnicami a pod. Dnes nám na to slúži ………………………… K účtu si možno zriadiť pravidelné ……………………. Peniaze banka zhodnotí úrokom počas celého času sporenia. Takýto ……………………………. účet je možné si založiť v pobočke banky alebo sporiteľne. Bežný účet nie je určený na sporenie ……………………..

 

Predošlá téma: 2. časť: ZADLŽENOSŤ JEDNOTLIVCOV A CELÝCH RODÍN

Ďalšia téma: 4. časť: OSOBNÉ VLASTNÍCTVO

Celú Metodiku ZKSM o finančnej gramotnosti si môžete stiahnuť – Metodika ZKSM o finančnej gramotnosti